Sinaia, spirit regal și pur

Sinaia poate fi descris ca locul în care istoria, natura şi liniştea par a se fi întâlnit laolată. Pentru mine acest sat reprezintă exemplul perfect de comunitate turistică, deşi este extrem de vizitat în fiecare anotimp localnicii au reuşit să păstreze aerul cald şi liniştit de parcă ai fi tu primul turist care a vizitat vreodată această locaţie montană.

Poate exact acest lucru l-a atras şi pe fostul domnitor al României Carol I, care după ce a fost încoronat domn al ţării şi-a ales ca şi reşedinţă a Castelului Peleş, loc de unde a domnit nu mai puţin 48 ani, satul Sinaia. Acum majoritatea turiştilor care vin să vadă zona de la poalele munţilor Bucegi doresc să cunoască sentimentul de a fi dintr-o familie regală, toată suflarea doreşte să își transforme visul de a fi rege sau regină măcar pentru o secundă. Singura amintere vie a trecutului cel mai bine păstrată care aminteşte de Regatul Românesc se află aici.

După un drum destul de obositor, în care am decis să merg pe propriile picioare spre castel, ajung într-un final secat de energie. Aici totul pare ca un munte Olimp modern, cu o terasă extraordinară, priveliște montană te face să crezi că ești la marginea dintre real și utopic, mirseasma bravilor molizi şi cerul de un albastru neînchipuit completează tabloul perfecţiunii.

Incinta curţii Castelul este întradevăr o copie reuşită a celor din Germania, ţară originară a fostului rege Carol I. Însă, ce mi-a încântat ochii a fost interiorul, deşi am avut ghinionul de a fi închis etajul al doilea al clădirii. Interiorul actualului muzeu m-a trimis la vânătorile africane, la petrecerile orientale sau la șuetele occidentale, toate aceste mixuri greu de conceput putând fi zărite în cadrul muzeului ca fiind cadouri ale fostelor dinastii regale.

Coborând înapoi spre sat pentru a vedea Mănăstirea Sinaia am trecut pe lângă Cascada Urlătoare. Deşi nu este recomandat să te apropii prea mult de aceasta, mai ales în zonele unde această atinge o viteză destul de mare, nu este restricţionată coborârea către pârâul Urlătoarea. Da, curiozitatea şi emoţiile m-au înmânat şi pe mine, m-am apropiat cât am putut de mult şi deşi l-a un moment dat am avut impresia ca o să fac un mic duş rece tot recunosc că mi-a plăcut la maxim.

Ultimul punct turistic pe care am reuşit să-l mai vizitez în Sinaia a fost Mănăstirea. Ajuns pentru prima oară în grădina Mănăstirii căutam disperat să văd de ce această este cunoscută ca fiind drept “Catedrala Carpaţilor”, însă atunci când am dat de o potecuţă peste care oricine ar fi trecut cu vederea atunci am înţeles. Vechea mănăstire şi-a câştigat cu adevărat renumele, grădină liniştită, înconjurată de mici cămăruţe care odinioară au fost adăpost a nenumăraţi călugări care şi-au dedicat viaţa în numele lui Dumnezeu şi în mijlocul “scenei” vechea Biserică, acum atracţia numărul unu a mănăstirii.

Dacă v-a plăcut acest material și simțiți nevoia de a împărtăși povestea cu familia și prietenii eu n-am să vă opresc. Chiar am să vă susțin să vedeți și imaginile din wallachia. Iar dacă energia tot mai este în sufletul vostru vă invit să susțineți proiectul artistic pe contul de Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×